понеділок, 11 вересня 2017 р.

Бог війни чи війна богів. Душпастирство у ЗСУ

Хочемо підняти одну дуже важливу тему у житті бійця - тему духовну, тему складну. Але піднімати її будемо не з точки богослов'я. Я зупинюсь на тому, які "боги" стукали у душі солдат. У 2008 році за часів крадія коштів Міноборони його керівника Єханурова розвал армії вирішили зупинити... Словом Божим. Тоді Прем'єром був Янукович і тоді у Кремлі почали запускати механізми руйнації української державності через зниження обороноспроможності
країни. Слово Боже до ЗСУ вирішила нести (угадайте з одного разу яка церква!) - російська православна церква. На установчих зборах саме з російського патріархату обрали Голову. Головою Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони одноголосно обрали голову Синодального управління УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архієпископа Львівського і Галицького Августина (Маркевича), деталі тут. От до Августина маю симпатію. Його вплив у ЗСУ досі залишається відчутним, бо більш 10 років він відповідав у РПЦ душпастирством всіх силових структур! Не здивуюсь, якщо він перехрестив і перевінчав половину наших генералів. На сайті Міноборони персональний склад Ради очолює РПЦ. І дані ще за травень 2014 року! У цій Раді відбувається щорічна ротація керівників та секретарів. Але два роки підряд керував нею архієпископ РПЦ. РПЦ також має великий вплив у Всеукраїнській Раді церков, під її керівництвом розроблялась концепція військового капеланства. Але за час війни я не чув чомусь про військових капеланів РПЦ. Може вони були, то я би про це послухав. І от законодавчо капелани з'явились лише у 2014 році влітку у розпал війни з росією. А неофіційно стояли в окопах з бійцями і молись майже з перших днів війни. У 2017 році з 1 січня капелани стали повноправними військовослужбовцями ЗСУ. 
У складні часи 2014 року ця Рада була очолюваною представником Євангелістів-баптистів. І вона прийняла гарний документ-звернення. З того часу відбулись суттєві зміни. Зокрема Нацгвардія не взяла на роботу за контрактом жодного представника РПЦ, а це 44 посади. з цих капеланів 38 з ПЦ Київського патріархату! Деталі тут Саме Київський патріархат виступив найактивніше проти РПЦ. Деталі тут.  Як буде в ЗСУ час покаже! Принаймні там з 66 посад 17 посіли священники УГКЦ. А керує Радою євангеліст Фатуллаєв, який на початку 2017 року запропонував секретарем зробити представника РПЦ. Виник конфлікт. Деталі тут. Якщо у Нацгвардії він був розв'язаний виходячи з питань національних інтересів, то у ЗСУ ще буде боротьба. 

Немає коментарів:

Дописати коментар