вівторок, 19 січня 2016 р.

Форт - сучасність чи спадок минулого? Роздуми про оборонпром.

Фото 1. Лист керівництву  "Форт"
Напередодні нового року керівник Центру військово-патріотичного виховання "Галичина" С.Хараху був проїздом у Вінниці. Звісно ж не зайти у гості до флагмана українського оборонпрому - підприємства "Форт" було би поганим тоном. Історія налагодження співпраці з Центром Самооборони має вже майже річну історію. На фото 1 лист до керівника підприємства про наміри налагодити співпрацю. Ідея співпраці банальна - українська зброя Є НЕВІДОМОЮ широкому загалу. Її не бачили ні мобілізовані, ні демобілізовані. Її знають одиниці з кадрових військових та інструкторів ЗСУ та Нацгвардії.  А Калаш - найкраща зброя, як кажуть колишні вояки з часів радянської армії. Краща справа є з особистою зброєю - різними модифікаціями пістолетів "Форт". Ними екіпірована Нова поліція України. А стрілецька зброя? Чи вона лише у віп-чиновника Турчинова (фото 2)? А у бійців - різний радянський морально застарілий металобрухт. Так, такої радянської зброї є повно на військових складах. Модифікації та модернізація АК також присутня на підприємстві "Форт". АК Форт випускаються в чотирьох модифікаціях:
Форт - 201- зі складним вниз металевим прикладом;
Форт - 202 - зі складним на сторону металевим прикладом;
Форт - 205 - з дерев'яним прикладом;
Фото 2
Форт - 206 - з телескопічним прикладом. Але це цивільні карабіни. З бойових є АКС-74 Ф, наприклад, та ін.












Але найцікавішою є нова стрілецька зброя, яка вже є на озброєнні певних українських підрозділів. Озброїти ж всіх військових  Україна не спроможна через високу вартість. Адже комерційна ціна одиниці зброї починається з 3,5 тисячі доларів. Хоча ізраїльський "Тавор" на базі якого виросла вся лінійка булпапівських Фортів нав ринку коштує близько 1-1,5 тисячі доларів (дані з монографії одного військового науковця). Робіть висновки самі. Отож, знайомимось - лінійка нової зброї "Форт" (фото 3, 4, 5)
Фото 3

Фото 4

Фото 5
 Задача ж нашого Центру полягає у тому, щоб отримати для навчальних цілей найпоширенішу штурмову гвинтівку Форт-221 у вихолощеному варіанті. Адже вишколи, які проводять інструктори Самооборони, відбуваються з використанням старої радянської зброї - масогабаритних макетів АК-74С та АКМ. Звісно ж, коли є українська сучасна зброя, проводити тактичні та вогневі навчання є ідеологічно не вірно та не відповідає сучасним вимогам гібридних війн. Що можна казати, коли у Львові ще навчають і у Академії сухопутних військ і у військовому ліцеї Героїв Крут на старих зразках радянської зброї. І це готують українських військових командирів! А призовну молодь стріляти з АК навчать вже у армії. Про сучасну ж українську зброю треба вчити молодь ще зі шкільної лави під час уроків Захисту Вітчизни. Поки що ця тема відсутня у програмі Міністерства освіти. Перемовини ж Самооборони з КНВО "Форт" тривають.
Візит показав, що підхід до роботи з клієнтом залишається ще радянським. Так заступник директора з режиму (колишній кгбіст за поведінкою) відповів на моє запитання, чому вони не хочуть прийняти (за наш кошт!) делегацію військових, бізнесменів, політиків та держслужбовців з Львівщини для знайомства з підприємством, що це ... "НЕ НА ЧАСІ". Це якась суцільна зрада! Видати навчальну зброю в школи - не на часі, популяризувати українських виробників зброї - не на часі. Форт навіть не має фірмового магазину чи виставкової зали на підприємстві. Добре, що хоч каталоги вже сучасного зразку.
Дуже сподобалась і робота відділу збуту і його керівнички. Вона розуміє, що комерційно привабливим підприємство може бути лише працюючи з кожним клієнтом. Однак аналіз зброярських крамниць Львова показав слабку присутність зброї українського виробника. І наразі навчальна зброя цього підприємства коштує так як і бойова. Отримати ж офіційні ціни виявилось неможливим. Хоча зброя київського приватного підприємства "Зброяр" вже на сайті представлена з цінами і у гривнях, і у валюті! деталі тут. На квітень місяць планується лекція з презентацією підприємства "Форт" у Академії сухопутних військ для курсанті та викладачів. Точніше дати та місце презентації буде на сайті Самооборони.

Немає коментарів:

Дописати коментар