вівторок, 28 лютого 2017 р.

Учень гімназії написав про патріота-українця з Канади

World Learning з нагоди 125-річчя перших українських поселень в Канаді. Мене дуже вразила історія канадського українця  Богдана Гаврилишина.
Богдан Гаврилишин, без будь-яких перебільшень, був одним з найвидатніших українців, що коли-небудь жили на Землі. Людина, за порадами якої зверталися президенти, прем'єр-міністри, керівники велетенських компаній та знані професіонали своїх галузей.
Гаврили́шин Богда́н Дми́трович народився 19 жовтня 1926 у містечку Коропець. Був громадянином Канади, але повторював: «Проживши три чверті свого життя поза межами України, я завжди і всюди представлявся: "Богдан Гаврилишин, українець». Після другої світової війни потрапив до Німеччини, згодом канадська компанія прийняла його на роботу лісорубом. Був першим з повоєнних емігрантів, який вступив до Університету Торонто. Так він потрапив у Канаду.
«Ми могли би багато чого зробити для світу, бо він загалом хворий. Недуга - це коли людина не має жодної духовної цінності. Збереглися тільки матеріальні. А ми – українці, не такі» - зазначив Богдан. Як відомо, Богдан Гаврилишин зробив дуже багато для світу. Він написав більш ніж 100 статей з менеджменту, економічного та політичного середовищ. Також написав багато книг на різну тематику.
 «Я став багато подорожувати з різними цілями в різні країни. На кінець 70-х встиг побувати в близько сімдесяти країнах на різних континентах. У кожній з країн я зробив щось корисне. Я не подорожував в ролі туриста…» - писав він у своїй книзі. У кожній країні він давав лекції, головував на національних, регіональних і міжнародних конференціях, займався консалтингом для багатонаціональних компаній, іноді давав деякі поради урядам.
 Заснував Всесвітній економічний форум в швейцарському Давосі. У 1976 році Гаврилишину присвоїли ступінь доктора економіки Університету Женеви, почесного доктора права Йоркського університету (Канада) - у 1984 році та Університету Альберти (Канада) - у 1986 році. Згодом він отримує почесну відзнаку (Engeneering Hallof Distinction) Університету Торонто (Канада).
Якщо б я не став пластуном, моє життя було би зовсім інакше, я був би зовсім іншою людиною. Він був членом Пласту — Національної скаутської організації України від 1940 р., належав до куреня Лісові Чорти від 1946 року. У 2006—2008 роках — голова Крайової пластової ради — законодавчого органу Пласту.
«Допомогти реалізовувати рішення — це важливо, але значно важливіше — навчити людей вирішувати самостійно, як виконувати поставлене перед ними завдання. Вони будуть більш зацікавлені, творчі, віддані» - підтвердивши цю фразу, у 1990 році заснував Міжнародний інститут менеджменту в Києві. У 2010 році заснував Благодійний Фонд «Богдана Гаврилишина», місією якого є підготовка критичної маси молодих українців

Богдан Гаврилишин помер - 24 жовтня 2016 у  м. Київ. За своє довге життя йому довелося
Фото з Вікіпедії
відвідати 89 країн на усіх континентах, виступити з тисячами лекцій, дати неоціненні поради багатьом лідерам, заснувати кілька інститутів  але, де б він не знаходився, завжди пам'ятав про своє коріння та при кожній нагоді казав, що є українцем, а рідною для його серця мовою є українська.

Немає коментарів:

Дописати коментар