понеділок, 30 жовтня 2017 р.

План дій або як перемогти ворогів!

Хочеться подивитись на виконавців гарних планів через таку дзюрку! :) 
Сьогодні побачив та вивчив Розпорядження Кабміну «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки»
Що за продукт народився у величезному тілі Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента? З чим і як його можна «з’їсти» на місцях? Поміркуємо над цим разом. Є 51 пункт цього розпорядження. Почну з того, що проаналізую імовірність його виконання у зазначений період. Виконання планів – це робота конкретних людей та команд. Візьмемо за аксіому те, що злагоджена дія вказаних виконавців НЕ РЕАЛЬНА! А це Міноборони, МОН, Мінмолодьспорт, Мінсоцполітики, Мінкультури, МВС, Український інститут національної пам’яті та ін. Чесно, можна сміливо записати сюди ще НАТО і не стане ні гірше ні краще. Тепер за персоналіями. Кадровий голод та рівень державної винагороди чиновникам за роботу з такими непростими структурами як військово-патріотичні організації, безбашені лідери та мотивована та супер активна до борзоти молодь вкрай незадовільний.
З 51 пункту реальним, на нашу думку, є виконання 28. Це більше ніж 50%. Але як не виконати пункт, наприклад, №45 «Сприяння розвитку пластового (скаутського) руху в Україні» або №49 «Підтримка та розвиток на регіональному рівні національних видів спорту “спас”, “бойовий гопак”? Я розумію логіку цифр! Ось зрозумів би таке: «Збільшити фінансову підтримку на регіональному рівні національних видів спорту “спас”, «бойовий гопак» на 75% з врахуванням індексації на інфляцію».
Потішили такі пункти документу: "розроблення і формування нових стандартів військово-прикладних професій, які відповідатимуть вимогам часу, соціально-економічному і політичному устрою сучасної України." Ну круто, бо оця підготовка юнаків до фаршу на полі бою залишається традиційною. Мало хто у школах почав робити натиск на сучасні стандарти НАТО чи актуальні медичні протоколи.
А ось цей пункт припинив дискусію щодо «Розроблення та затвердження обласних програм з національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2018-2021 роки відповідно до ціннісних орієнтирів та індикаторів ефективності, визначених в Указі Президента України від 13 жовтня 2015 р.№ 580 “Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки». Обласні програми мають бути і крапка. А от щодо окремих обласних програм з військово-патріотичного виховання – тут є дискусія. Бо бажання накидати купу заходів без системного підходу не робить список заходів ПРОГРАМОЮ!
Наступний цікавий пункт звучить так: «Надання допомоги загальноосвітнім навчальним і позашкільним навчальним закладам в організації та проведенні навчально-польових зборів та інших організаційно-масових заходів військово-патріотичного спрямування». Так його виконувати легше простого! От просиш військомат провести заняття з бойовою зброєю (ММГ). Давайте, приїжджайте! А може би ви до нас, це ж дорога, діти, зрив багатьох уроків та ін.? Нє положено! Але ж допомогли, не відмовили! Чи звертаєшся до міськвно щодо навчально-польових зборів – допоможіть, підтримайте якось. "На екскурсію підете по військових частинах Львова на півдня без харчування!" І ти своїй групі голодних пацанів купляєш коробку печеньок та 2 літра газводи, БО НА ВІЙСЬКОВО-ПОЛЬОВИХ ЗБОРАХ ГОДУЮТЬ, а на екскурсіях – ні! І ти посилаєш всіх подалі і збираєш їх десь біля харчоблоку (бо саме після відвідин його у юнаків скажений апетит – там же пахне обідом!) і тупо ділиш по 4 печеньки та ковток води! А збори ж провели! ГАЛОЧКА в плані та МЕДАЛЬКА на груди!
Є такі езотеричні пункти: «Передбачення під час розроблення нового Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, програм, підручників та навчально-методичних посібників в частині державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів формування ціннісних орієнтацій, у тому числі національно-патріотичних почуттів, толерантності». Це що за "Передбачення"? Це якісь Нострадамуси будуть робити? Тільки не можу второпати, ХТО СЮДИ ВТУЛИВ ТОЛЕРАНТНІСТЬ!
Концепція національно-патріотичного виховання молоді від 27 жовтня 2009 року так подає цей термін:
принцип толерантності передбачає інтегрованість української культури в європейський та світовий простір, формування у вихованців відкритості, толерантного ставлення до цінностей, відмінних від національних ідей, до культури, мистецтва, вірувань інших народів, здатності диференціювати спільне та відмінне в різних культурах, сприймати українську культуру, як невід’ємну частину загальнолюдської.
А Концепція національно-патріотичного виховання молоді від 16 червня 2015 року трактує у інакшому ключі і дає інший принцип:
принцип полікультурності передбачає інтегрованість української культури в європейський та світовий простір, створення для цього необхідних передумов: формування в дітей та учнівської молоді відкритості, толерантного ставлення до відмінних ідей, цінностей, культури, мистецтва, вірувань інших народів; здатності диференціювати спільне і відмінне в різних культурах, спроможності сприймати українську культуру як невід’ємну складову культури загальнолюдської.
От я запитую у всіх, чи ідея «руцкого міра» іншого народу повинна викликати у нас толерантне ставлення? Бо ідеї є НОРМАЛЬНІ, а є спроектовані ФСБ. І вони також ідеї! І поширення ідеї «руцкого міра» у нас ще не заборонено. І так цю ідею просувають досі у школах ветерани всіх локальних воєн СРСР, які там працюють вчителями.
Нехай мені хтось скаже, що неможливо виконати пункт про «Вивчення сучасних виховних систем, узагальнення та поширення найкращого досвіду з національно-патріотичного виховання дітей та молоді». Вивчити ж можна, а от запровадити... Як сказав один член робочої групи МОНу з розробки нової програми Захисту Вітчизни у школах, що нащо вивчати тактику та озброєння НАТО, якщо у нас ще Мосінки та АК-47 з казанками замість кевларових шоломів.
Це радянське «забезпеченняпроведення» вже смішить: «Забезпечення проведення тижнів правової освіти та національно-патріотичного виховання, спрямованих на розвиток у дітей та молоді почуття власної гідності, усвідомлення своїх прав і обов'язків у суспільстві» Може хтось не знає, що коли ти організовуєш заняття з прав дитини обов'язково хтось з пенсіонерів підійде та скаже: «Краще би вони свої обов'язки знали, а то права дитини, права людини!» «сталіна на них немає!» - відповідаю я.
От тут я щось не зрозумів: «Сприяння діяльності клубів, центрів національно-патріотичного виховання дітей та молоді, позашкільних навчальних закладів, які здійснюють національно-патріотичні заходи». Т.б. центри національно-патріотичного виховання ВЖЕ створені і їм сприяють?! Як можна сприяти тому, чого немає? Десь може і є. Але на Львівщині немає! Де якась робота Центру патріотичного виховання МОНу? Дайте посилання, бо не маю ніякої інфи.
І коронка військово-патріотичних фантазій! «Посилення співпраці з військовими комісаріатами щодо підготовки молоді до збройного захисту держави, організація проведення навчально-польових зборів на базі військових частин, профорієнтаційної роботи» Як мене стомлюють ці совіцькі штампи! Як можна посилити те, чого немає!? От з ким співпрацю військомат? Один-два заходи це не співпраця. Співпраця – це процес! От у нас є методоб’єднання вчителів Захисту Вітчизни. Виступ представника воєнкома з закликами «допоможіть виконати план призову, пліз…» - це співпраця чи ні? Дайте мені опис співпраці ДЕСЬ, щоб я просто передав пляшку коньяку цьому воєнкому Новою поштою!
І от тепер подібні заходи два роки тому (ДОДАТОК до наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06. 2015 р. № 641)
https://don.kievcity.gov.ua/files/2015/6/17/zahody.pdf
Там просто вакханалія якась ВСЬОГО СУПЕР ПОТРІБНОГО! Просто цитата: «…Розробити тематичні стенди для кабінетів військової підготовки з урахуванням найновіших видів зброї та воєнних стратегій І квартал 2016 р. МОН, Інститут модернізації змісту освіти, ІППО 5.1.4. Розробити і виготовити моделі основних видів озброєнь для навчальних цілей ІІІ квартал 2016 р. МОН, Міноборони 5.1.5. Укомплектувати навчальні заклади (кабінети військової підготовки) засобами і системами захисту (протигази, санітарне обладнання тощо) ІІІ квартал 2016 р. МОН, Міноборони, із залученням обласних та Київської міської державних адміністрацій 5.1.6. У середніх школах, профтехучилищах обладнати: смугу перешкод; військово-спортивний комплекс ІІІ квартал 2016 р. із залученням обласних та Київської міської державних адміністрацій 5.1.7. Побудувати (відновити) в опорних школах освітніх округів стаціонарні тири IV квартал 2016 р. із залученням обласних та Київської міської державних адміністрацій 5.1.8. Обладнати у кожній середній школі приміщення для захисту від військових дій IV квартал 2016 р. із залученням обласних та Київської міської державних адміністрацій. 5.1.13 . Удосконалити нині діючі навчальні програми із Захисту Вітчизни, ввівши нові розділи: національно-патріотичне виховання учнів; сучасні види озброєнь і захисту; Україна у військових діях. До 1 вересня 2015 р. МОН, Інститут модернізації змісту освіти НАПН, Інститут проблем виховання , із залученням Міноборони, МВС, ДСНС…» Там ще стільки ЦІКАВОГО! Якщо ви запитаєте як це реалізовано, то я тупо піду у тир з мішенями путлера знімати стрес! Краще стріляти, ніж говорити про ефективність деяких рішень наших Міністерств…

А План заходів ось!

Немає коментарів:

Дописати коментар