суботу, 3 березня 2018 р.

Новий проект Самооборони - підручник Захисту Вітчизни!

Сьогодні - Всесвітній день письменника. І я хочу представити черговий проект Центру військово-патріотичного виховання Самооборони "Галичина" - новий підручник Захисту Вітчизни для 10 класу. Але почну з подій річної давнини.
Навесні минулого року керівник Центру "Галичина" С. Хараху пройшов конкурс та увійшов до складу робочої групи МОНу з підготовки нової програми Захисту Вітчизни. Про всі перипетії цієї роботи та боротьбу з радянськими стереотипами військової підготовки юнаків ми вже писали ТУТ і ТУТ . 

Після цього колектив Центру зрозумів, що легко долати опір старої радянської школи військово-патріотичного виховання не вийде. Ми почали активну фазу боротьби. Так появились, окрім чисельних статей на нашій сторінці та сторінках членів Самооборони, відеосюжети та друковані матеріали. Останнім був посібник для Львівщини "Захист Вітчизни. Методичні матеріали та інноваційні уроки", авторами якого стали  С.Хараху (сотник Шевченківської сотні, успішний вчитель Львова 2016 р., ТОП-20 кращих вчителів України, завуч Класичної гімназії), І.Дзюба (підполковник, ветеран Іраку, фіналіст Всеукраїнського конкурсу "Кращий вчитель року предмету ЗВ-2016", вчитель ССЗШ№32), Є. Саганчі (завуч ССЗШ №2 - успішний вчитель Львова 2015, інструктор з домедичної допомоги Центру "Галичина"), В.Павлов (історик, Радник заступника Голови Адміністрації Президента України, редактор ілюстрованого видання "Історія українського війська"). Вже під час роботи над проектом нового підручника до нас долучились педагоги Національної Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного підполковники  Ю.Мезенцев та О.Яшин. А головним рецензентом погодився стати генерал-лейтенант П.Ткачук - ректор цієї Академії. Подаємо фрагмент його вступного слова до нашого підручника:"...Викладання історії та ідеології українських військових формувань зазнає змін, позбавляється ідеологічних штампів радянського минулого, надає роз’яснення основних принципів, механізмів, структури системи національної
безпеки України та поняття безпекової політики тощо. Підручник “Захист Вітчизни”, створений на основі нової програми предмета, затвердженої Міністерством освіти України на основі Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та вимог сьогодення, як один із обов'язкових державних предметів у загальноосвітніх навчальних закладах, дає необхідні знання з питань військової служби, охорони здоров'я, цивільної оборони. Авторський колектив підручника відобразив сучасне бачення різних аспектів військово-патріотичного виховання у його
теоретичних засадах та практичних підходах. Викладений матеріал покликаний формувати в учнів життєво необхідні знання, вміння і навички щодо захисту Вітчизни та дії в умовах надзвичайних ситуацій.
Генерал-лейтенант Павло Ткачук 
доктор історичних наук, професор, 
начальник Національної академії сухопутних військ 
імені гетьмана Петра Сагайдачного"

А так виглядає примірник авторського рукопису, який отримали автори для редагування. Це не маленька книжечка вийде! І ось вже тиждень як оригінал-макет був відправлений директором львівського видавництва "Світ" І.Мельником - нашим партнером у цьому проекті на конкурс підручників до Міністерства освіти і науки України. На днях ми розмістили статтю про Міжнародне гуманітарне право (читати ТУТ). Саме цей матеріал і десятки сучасних тем увійшли до нашого підручника. Один з авторів сказав, що він воював, викладав військову справу, робив багато чого у житті, але те, що буде ще й письменником, ніколи не міг подумати. Отож, панове автори, з Днем письменника! Бажаємо успіху важливій справі - перемозі творіння львівських і київських патріотів у конкурсі підручників Захисту Вітчизни!  

Немає коментарів:

Дописати коментар