вівторок, 5 квітня 2016 р.

Сучасна українська зброя - тема, яку найбільше просять вчителі ЗВ та інструктори на вишколи

Три заняття, які провів для вчителів Захисту Вітчизни Львівської області керівник Центру «Галичина» впродовж лютого та березня 2016 року виявило окрім проблемних питань освітянської громади в напрямку військово-патріотичної роботи, так і напрямки просвітницької та вишкільної діяльності Самооборони. Найбільше зацікавлення у вчителів викликала інформація про сучасну українську зброю. Тому ми подаємо розробку уроку на цю тему.
Тема уроку: Сучасна українська зброя 
Структура уроку
І.Організаційний етап......................................................................................2 хв.
ІІ. Тренування особового складу....................................................................2 хв.
ІІІ. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності.........7 хв.
ІV. Вивчення нового матеріалу........................................................................30 хв.
1. Укроборонпром – що це?
2. Види українського озброєння.
3. Коли українська армія стане сучасною.
V. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів .......... 2 хв.
VI. Підбиття підсумків уроку.......................................................................... 1 хв.
VII. Домашнє завдання.................................................................................... 1 хв.
Хід уроку
І. Організаційний етап
1. Шикування особового складу (двошеренговий стрій).
2. Привітання та доповідь викладачу.
3. Перевірка готовності до заняття.
II. Тренування особового складу. Стройові вправи з навчальною зброєю.
III. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
1. Опитуваним особового складу (узагальненим знань, отриманих на минулому занятті).
2. Фронтальна бесіда з елементами бесіди за темою «Які види зброї найчастіше просять на фронтах АТО бійці українських військових підрозділів від держави та від волонтерів?»
3. Оголошення теми та навчально-виховної мети заняття.
IV. Вивчення нового матеріалу
1.Укроборонпром – що це?
На момент відновлення незалежності України на її території було зосереджено близько 30% потужностей військово-промислового комплексу СРСР (загальною кількістю приблизно 2000 підприємств та організацій, в яких працювало більше 700 тис. чол.). Загальна криза на пострадянському просторі вдарила і по підприємствам військової сфери. Кількість підприємств скоротилась в десятки раз. Однак економічні та політичні переваги цих підприємств змусили лідерів українського уряду зберегти та розвивати військові підприємства.
У 2010 році був створений Державний концерн “Укроборонпром” в якості органу управління підприємствами оборонно-промислового комплексу. Це об’єднання багатопрофільних підприємств різних галузей оборонної промисловості України.
До складу Концерну увійшли підприємства, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів, а також беруть участь у військово-технічному співробітництві з іноземними державами.
На сьогодні ДК «Укроборонпром» об’єднує більше 100 підприємств-учасників у 5 основних галузях оборонної промисловості, зокрема, у розробці та виготовленні озброєння та техніки, науковій діяльності та експортно-імпортних операціях.
«Укроборонпром» має більше 10 конструкторських бюро, які займаються розробкою, проектуванням та дослідженнями, завдяки яким Концерн впроваджує нові рішення та інновації.
У Концерні працює близько 80 000 висококваліфікованих співробітників, більшість з яких має вищі наукові ступені в галузі машинобудування, прикладної математики, фізики і т.д.
Розуміючи, що інновації вимагають кваліфікованих, освічених фахівців, керівництво Концерну ініціювало довгострокове співробітництво підприємств з провідними навчальними закладами країни, перелік яких постійно збільшується.
Концерн поглиблює співпрацю з українськими підприємствами, посилюючи внутрішню кооперацію вітчизняних виробників, та розширює коло іноземних партнерів.
«Укроборонпром» має уповноважених державою постачальників ОВТ, які забезпечують зовнішньоекономічні операції з продукцією військового призначення та подвійного використання в інтересах Збройних Сил України та інших військових формувань.
Керівництво Концерну розробило перспективну модель галузевих кластерів з чіткою спеціалізацією та замкненим циклом виробництва до фінального продукту.
У Львівській області представлені наступні підприємства Укроборонпрому:
ДП “ЛЬВІВСЬКИЙ РАДІОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД”
ДП “ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АВІАЦІЙНО-РЕМОНТНИЙ ЗАВОД”
ДП “ЛЬВІВСЬКИЙ БРОНЕТАНКОВИЙ ЗАВОД”
ДП “ЛЬВІВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ РАДІОТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ”
ДЕРЖАВНЕ НАУКОВО-ДОСЛІДНЕ ПІДПРИЄМСТВО “КОНЕКС”
ДП “ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЗАВОД “ЛОРТА”.
На окупованих територіях до рук бойовиків та російських військ потрапили близько 11 підприємств «Укроборонпрому». Частина з них вже демонтована та фактично вкрадена, бо вивезена на територію Росії.
Укрспецекспорт — головна компанія концерну, відповідальна за продаж озброєнь,— у першому півріччі 2015‑го збільшила чистий прибуток на 98 % (до 713 млн грн) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Але у цього успіху, за словами експертів, є і зворотна сторона. Укроборонпром не просто продає зброю за кордон — він постачає іноземним замовникам кращі зразки вітчизняних озброєнь. При цьому якість техніки, яку відправляють українським військовим у зону АТО, часто залишає бажати кращого. І хоча влада неодноразово запевняла, що країна не експортує зброю, яка необхідна для її Збройних сил (ЗСУ), за один тільки 2014‑й офіційний Київ передав іноземним замовникам 23 танка, 28 БТР і десятки тисяч одиниць стрілецької зброї.
Найбільшою популярністю на зовнішніх ринках користується українська бронетехніка, ракетна техніка і військова авіація, зокрема військово-транспортна авіація державного підприємства "Антонов".
Українську зброю купують країни Азії, Ближнього Сходу, Африки та Латинської Америки. Але після того, як Україна перестала продавати зброю РФ, за даними SIPRI, найбільшим покупцем за останні чотири роки став Китай. Постачання туди склали 22 % від загального експорту вітчизняної зброї.
“В основному ми експортуємо в Китай наукові розробки в авіації та інших галузях, де ми сильні. Наприклад, вони просять продумати новий авіадвигун або складну електроніку",— пояснює Гурак.
Крім того, саме з Піднебесною у 2009 році Київ уклав один з найбільш масштабних контрактів в історії оборонно-промислового комплексу (ОПК): за $ 315 млн Україна має побудувати чотири малих десантних кораблів на повітряній подушці проекту 958 Бізон. Два — на місці, ще два — в Китаї. Перший корабель передали Пекіну в травні 2013 року, другий спішно відправили замовнику від кримських берегів у березні 2014‑го, напередодні анексії півострова.
Ще один великий клієнт України — Таїланд, який замовив у Києва велику партію танків Т-64 БМ Оплот. Крім цього, в 2006‑му і 2011‑му це держава уклала контракти на поставку 233 українських бронетранспортерів БТР-3Е1 на суму близько $ 270 млн.
Правда, 11 тайських БТР в минулому році урочисто передали Нацгвардії, але в цілому контракт продовжує виконуватися.
З видів українського озброєння слід на перше місто поставити найбільш технічно складні та дорогі за ціною вироби. Адже Україна є на 9 місці у світовому рейтингу країн-продавців зброї.
2. Види українського озброєння.
Найбільшою популярністю на зовнішніх ринках користується українська бронетехніка, ракетна техніка і військова авіація, зокрема військово-транспортна авіація державного підприємства "Антонов". Тому саме Ан-70 - військово-транспортний літак короткого злету і посадки є першим серед продукції українських зброярів. Його перевагами є можливість зльоту із необладнаних злітно-посадкових смуг, призначення для висадки десанту, транспортування до 300 солдатів і до 47 т вантажу та ін.
На другому місці розміщується бойова броньована колісна плавуча машина БТР-3Е1. Призначена для виявлення, розпізнання і ураження наземних цілей та цілей, що летять на низькій висоті. Оснащена 30-мм автоматичною гарматою на 350 снарядів, 7,62-мм кулеметом на 2000 набоїв, протитанковим ракетним комплексом Бар'єр з 4 ракетами та 30-мм гранатометом.
БТР-4Е (3-й за рейтингом) є українською модифікацією бронетранспортера БТР-4 «Буцефал» з бойовим модулем БМ-7 Парус, що складається з 30 мм автоматичної гармати (400 снарядів), 30 мм автоматичного гранатомета (145 гранат), 7,62 мм кулемета (2000 патронів) та ПТРК «Бар'єр».
Наступним є бронеавтомобіль KRAZ Cougar, який виготовляють в Україні за ліцензією канадської компанії Streit Group, на базі шасі Toyota Land Cruiser з круговим захистом від куль калібру 7,62×51 мм та осколків артилерійських снарядів з можливістю установки різних бойових модулів.
Український броньовик KRAZ Spartan, який виготовляють в Україні за ліцензією канадської компанії Streit Group, побудований на базі шасі Ford з круговим захистом від куль калібру 7,62×51мм з можливістю установки різних бойових модулів.
В лінійці KRAZ наступною іде броньована вантажівка Raptor на базі шасі КрАЗ з колісною формулою 6х6 зі знімним броньованим відділенням для десанту на 24 бійця, із захистом від стрілецької зброї та мін.
Бойовий модуль Сармат – це сучасна українська розробка, яка є комплексом з двох керованих ракет РК-2С або чотирьох РК-3 і танкового кулемета калібру 12,7 мм, з далекістю ураження 2-5 км. Призначений для оснащення різних бойових машин, малих кораблів і катерів берегової охорони.
Вже на озброєнні силових структур стають популярними штурмові гвинтівки Форт-221 та Форт-224, які є ліцензійними копіями ізраїльського ручного кулемета Негев калібру 5,56×45 та 7,62×51 мм, зі змінними стволами, з можливістю регулювання темпу вогню у різних умовах бою. А пістолет Форт-14ТП є чудовою розробкою індивідуальної коротко ствольної тактичної зброї калібром 9 мм з подовженим до 123 мм стволом і чотирма магазинами збільшеної місткості, з можливістю установки глушника, ліхтарика та лазерного цільового указника.
Наступним у рейтингу стоїть бойова машина «Оплот» - це танк, який за всіма параметрами бойової ефективності має свої ноу-хау перед кращими світовими виробниками військової техніки. «Фактично це танк четвертого покоління, за всіма основними параметрами, визначальним бойову ефективність танка, а це рухливість, захист і бойова міць, він має свої ноу-хау, що відрізняє його від інших танків, які зараз є наприклад у німців, у американців або у французів, а їх країни вважаються лідерами зі створення нових бойових танків», - стверджують експерт, і зазначають, що за інтегральними показниками бойової ефективності БМ "Оплот" є абсолютним нововведенням українських фахівців. Озброєння танка «Оплот» складається зі 125-мм гармати, 7,62-мм спареного кулемета і 12,7-мм зенітного кулемета. У екіпажу танка також є автомати, гранати і сигнальний пістолет. Основне озброєння — 125-мм гладкоствольна гармата КБА-3. Боєкомплект до гармати — 40 пострілів роздільного заряджання (снаряд і заряд), з яких 28 розміщені в конвеєрі автомата заряджання. Сім пострілів розташовані в корпусі праворуч від механіка-водія та ще п'ять пострілів — в броньованому відсіку, встановленому в кормовій частині башти.
Застосовувані боєприпаси: бронебійно-підкаліберні, кумулятивні, осколково-фугасні і ракети, керовані лазерним променем.
Особливістю танка є наявність керованого озброєння, яке дозволяє вести вогонь з гармати керованими ракетами з лазерним наведенням і вражати цілі на відстанях до 5000 м.
Чому він не став вище у рейтингу, так це через те, що продажі цього танку українській армії не зафіксовані. Виробництво в рік такої складної техніки сягає не більше 10 на рік. І всі вони уходять на експорт. Хоча планують довести до 120 танків впродовж року, в т.ч. з модернізованими танками Т-64Б «Булат». За словами керівників «Укроборонпрому», танк «Оплот» при його експортній вартості в $4,9 млн, вигідніше продавати, а зароблені кошти використовувати для модернізації Т-64 и Т-72. Напр., до рівня Т-64БМ «Булат».
Завершають десятку військових виробів «Укроборонпрому» річкові бронекатера проекту 58150 «Гюрза» - тип річкові артилерійські катери (АКА). Призначення: несення патрульної служби на прикордонних річках, озерах, пр. А також в прибережній морській зоні; боротьба з малорозмірними катерами контрабандистів і ін. порушниками кордону; боротьба з малими захищеними береговими цілями (БТР, бункери та ін.); захист важливих стаціонарних і наплавних гідротехнічні споруд; забезпечення дій тактичних розвідувально-диверсійних груп; навігаційне супроводження окремих судів на внутрішніх водних шляхах; забезпечення безпеки мореплавання по міжнародним внутрішніми водними шляхами.
Існує ще низка виробів українських зброярів, які актуальні для ведення бойових дій на Сході України. Але ще представимо нову українську комп'ютеризовану систему керування вогнем розробки компанії «Юкрейніан дифенс консалтинг» (Ukranian Defense Consulting - UDC).
Це універсальна система управління вогнем батарейного рівня. До складу комплексу UBLFDS входять:
-портатівний комп'ютер (КПК TDS NOMAD; знаходяться у старшого офіцера батареї),
-позиційні датчики (знаходяться на гарматах),
-планшетні ПЕОМ (у кожного командира гармати).
Елементи всі пов'язані між собою бездротовою мережею. Командир за допомогою позиційних датчиків дізнається інформацію про позицію гармати і її орієнтування. Далі за командою старшого начальника вводяться такі дані: тип цілі, тип озброєння, вид боєприпасів і т.д., які необхідні для виконання вогневої задачі. Командир батареї в будь-який момент може відправити повідомлення на планшетну ПЕОМ, таким чином, він дасть команду для заняття вогневої позиції. Варто відзначити, що система може визначати координати і видавати карти в багатьох країнах світу.Близько 300 комплектів виробів було передано афганській армії, де в даний час вони застосовуються для стрільби з 122-мм гаубиць Д-30. Зі свого боку, командування ЗС України (ЗСУ) в даний час завершує власні випробування обладнання і має намір закупити 500 комплектів.
Однак це лише те озброєння, яке було обране у топ-10 експертами. Українські зброярі виробляють від стратегічних ракет, літаків та вертольотів, складних комп’ютеризованих систем ведення вогню до військової амуніції, взуття та одягу.
3. Коли українська армія стане сучасною.
Головнокомандувач всіх збройних формувань та української армії Президент Порошенко розраховує, що до 2020 року Збройні Сили України досягнуть високих військових вимог країн НАТО. На даний час вже близько 65 стандартів вже запроваджено. Наприклад, у Збройних силах вже впроваджено стандарт НАТО щодо медичної евакуації. Цей стандарт призначений для застосування ЗСУ під час участі у спільних операціях з країнами-членами НАТО та визначає основні поняття щодо процедур медичної евакуації та їх види в країнах-членах НАТО.
Згідно з повідомленням, цей стандарт надає змогу в подальшому розробляти надійні та витрато-ефективні системи евакуації, включаючи аеромедичну.
Також зміни відчуваються у питання створення сучасного одягу, засобів захисту військових , їх харчування та створенні центрів логістики в ЗСУ.
За словами керівників Міноборони на 2016 – 2018 роки передбачено розроблення ще понад 70 стандартів, серед яких найважливішими є бойові статути Сухопутних військ та настанови з підготовки та застосування військ, спрямовані на підвищення рівня взаємосумісності армії України з країнами-членами НАТО.
http://zbroya.info/uk/blog/5275_novitnia-ukrayinska-zbroia/
http://vpk.name/news/88940
http://www.ukroboronprom.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар