пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Всеукраїнський семінар «Кузня захисників України» - чергова цеглинка у спільну перемогу

22 – 24 квітня у Білій Церкві (Київська область)  керівник Центру військово-патріотичного виховання Самооборони «Галичина» С.Хараху у складі групи керівників та представниками військово-патріотичних клубів, об’єднань учасників АТО та молодіжних організацій Львівщини взяли участь у Всеукраїнському семінарі «Кузня захисників України». Захід був організований Міністерством молоді і спорту спільно із управлінням молоді та спорту Київської ОДА та «Всеукраїнським об’єднанням військово-патріотичних організацій». Мета заходу – узагальнення та популяризація кращого досвіду військово-патріотичного виховання молоді в регіонах Україні. Участь у семінарі взяли більше 80 учасників із 23 областей України. Від нашої області  поїхали представники Самооборони, Молодіжного націоналістичного конгресу  та представник Спілки учасників бойових дій «Асоціація Комбатантів».
Емблема семінару
Знаковою є статистика учасників, адже вона показує наскільки широка палітра організацій та структур, яким потрібна та цікава тема військово-патріотичного виховання. Отже, професійних педагогів, які працюють у школах вчителями Захисту Вітчизни було 7. Третина учасників – це ветерани-учасники бойових дій, більше половини – це колишні військові. Присутніми були ветерани добробатів – «Айдару», «Азову», «Кривбасу». Більше половини організацій це військово-спортивний напрямок. Близько 10 – туристично-краєзнавчі та скаутські, більше 15 – націоналістичні. Назви організацій пречудові – у списку від ГО « Молодіжна Ліга Майбутніх поліцейських» до Православної військово-патріотичної організації - Школи імені цесаревича Олексія. Люди різного віку – і юні і сивочолі.  На лекції, яку провів начальник відділу національно-патріотичного виховання Мінмолодьспорту ветеран АТО Микола Ляхович, на тему «Формування національно-патріотичної і оборонної свідомості молоді» ми почули таку слушну думку: «Перш, ніж давати молоді мілітарні знання, ми повинні сформувати національну свідомість, громадянську відповідальність та повагу до українських самобутних цінностей, зокрема мови і культури, а також популяризувати серед підростаючого покоління стандарти країн НАТО». Він також звернув увагу на патріотичну складову у такому аспекті громадської організації як її назва та бренд. Чудово і патріотично звучали організації і клуби «Спас», «Пласт», «Галичина», «Патріот», «Воїн», «Джура», «Дозір «Крук», «Характерник», «Козацтво Запорізьке», «Гайдамацька Січ», «Героїв Крут».  Але це менше половини організацій.
Презентація Пласту
Тепер про зміст семінару. Захід був масштабним. Найцікавішим були презентації організацій, атмосфера семінару та неформальне спілкування, для якого втім організатори майже не залишили вільного часу, бо заняття тривали з 9.00 до 22 і далі. Презентували роботу не всі організації, деякі просто вийшли розповісти про себе і свої плани без відео та фотоматеріалів. Досвід організацій було видна за якістю медійних моментів у представленні своєї роботи. Інноваційним була презентація нашого Центру Самооборони адже ми діємо як експертна група патріотів-волонтерів, які живуть польовим життям не потребуючи приміщення та постійної групи дітей чи молоді, виготовляють інформаційний продукт та генерують різні проекти військово-патріотичного змісту. Останній проект Центру Самооборони «Галичина» також був представлений на презентації – забезпечення військово-тактичних занять з учнями та допризовною молоддю копіями вітчизняних штурмових гвинтівок «Форт-221». Їх наразі виготовляють самооборонівці з трьох шарів фанери, але технологія дозволяє виготовлення з пластику. Це практичне рішення військово-патріотичної проблеми на заняттях Захисту Вітчизни, бо радянське майно, в т.ч. і дерев’яні автомати АК, є на 80% втраченим у школах і є морально застарілим в умовах сучасних видів українського озброєння. Для учасників заходу проводилися теоретичні і практичні заняття щодо методів національно-патріотичного виховання, українського впоряду і церемоніалів, школи виживання як основи загартування молоді, домедичної підготовки та новітніх аспектів військової підготовки за стандартами НАТО, фізичного загартування через військовий рукопашний бій, психологічні та педагогічні заняття. Було обговорено поетапні кроки, необхідні для розвитку військово-патріотичного виховання, створення військово-патріотичних осередків в регіонах України. Також відбувалися тактичні навчання з використанням пейнтбольного обладнання.
На заняттях з тактичної медицини
Щось було цікавим, щось викликало інколи дискусії. Тренерсько-викладацький склад був доволі високим, що потішило, бо часто офіційні семінари бувають формальними та нецікавими.
Заняття з рукопашу проводить вчитель Захисту Вітчизни,
один з організаторів семінару Ю. Пустовій 
В останній день учасники висловлювали свої враження та побажання.  Керівник Центру «Галичина» подякував за те, що всі мали можливість оцінити, що з таким обсягом військово-патріотичної роботи, яку ми змогли побачити в регіонах України, за майбутнє нашої держави можна бути спокійними. Також наш досвід роботи зі школами дав можливість викласти конкретні поради присутнім щодо того, щоб їх приймали у школах та надавали приміщення. Оскільки найбільшого обговорення набула тема Товариства сприяння оборонi України, то С.Хараху порадив не боротись з цим пострадянським монстром, оскільки це забирає час і зусилля, а всі посттоталітарні структури повинні від нашої громадської діяльності самі розвалитись в умовах нового напрямку розвитку держави.  
На завершення семінару представники військово-патріотичного руху зі всієї України на центральній площі міста вшанували пам’ять загиблих воїнів АТО та були нагороджені іменними сертифікатами. Учасники заходу також висловили надію та побажання щодо проведення подібних семінарів у наступних роках. 
Всеукраїнський семінар «Кузня захисників України» став ще одною успішною тактичною операцією у нашій спільній справі на шляху до перемоги українців над внутрішніми та зовнішніми ворогами. Слава Україні!






Немає коментарів:

Дописати коментар