середу, 28 червня 2017 р.

Самооборона відвідала обласні змагання "Сокіл ("Джура")

Керівник Центру військово-патріотичного виховання Самооборони "Галичина" заступник голови комісії освіти і науки Громадської Ради про ЛОДА С.Хараху три дні був волонтером та мав можливість спостерігати за проходженням обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), присвяченого 110-й річниці від дня народження Р. Шухевича.
Цього року у грі взяли участь 34 команди (рої) з районів, міст та ОТГ Львівської області, а також рій «Ватра» Варварівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Кремінської районної ради Луганської області (керівник Анжела Сергіївна Євсєєва, вчитель курсу «Захист Вітчизни»), який активно включався в усі етапи гри поза конкурсом. Вразила присутніх змістовність, висока духовність та майстерність виконання гостями літературно-мистецької композиції на конкурсі «Ватра «Слава Героям».
Впоряд виконує команда з Сихова. Керівник команди А.Шевчук
На урочистому відкритті у м. Сколе були присутні головний спеціаліст МОН України Анатолій Грива, директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Любомира Мандзій та головний спеціаліст Юрій Савчин, заступник голови Сколівської районної державної адміністрації Ярослав Лепісевич, заступник голови Сколівської районної ради Юрій Допілко, голова товариства «Просвіта», гість із Луганської області, Євген Дзюба, учасники АТО Степан Скольський, підполковник Національної гвардії України Ростислав Вовк, офіцер Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного Тарас Гривул, отці – військові капелани: Володимир Борис із м. Сколе та Ростислав Височан із міста Нового Роздолу.
На дитячій турбазі «Карпати» рої змагалися за право стати кращими стрільцями з пневматичної зброї, слідопитами в «Козацьких перегонах», демонстрували уміння надавати невідкладну медичну допомогу у конкурсі «Рятівник», долати козацько-туристську смугу
перешкод, варити козацький куліш, випробовували себе у спортивному орієнтуванні та облаштуванні місця для відпочинку і ночівлі в умовах природного середовища, цікавими були ігри «Відун» (інтелектуальне змагання з історії України за зразком «Що? Де? Коли?»), «Теренова гра», конкурси ватра «Слава Героям» (представлення творчо-мистецького завдання), «Добре діло» (звіт про доброчинні справи рою), тощо. Деталі на сайті Департаменту освіти і науки ЛОДА читати ТУТ.
Про переможців написав інструктор Центру Самооборони "Галичина" вчитель Захисту Вітчизни СЗШ№32 офіцер запасу ЗСУ тут Ігор Дзюба. Наступного дня ми взяли у нього інтерв'ю, адже Ігор Дзюба був членом суддівської команди цієї гри і бачив весь процес зсередини.
І.Дзюба судить змагання з дужання
С.Хараху - Скільки часу організаційна група готувала обласні змагання з огляду на вашу схвальну оцінку?
І.Дзюба - Цей рік є показовим з того часу, що я знайомий з цією грою. Бо було дуже багато підготовчої роботи. Робота групи організаторів тривала з грудня місяця.Крім того був проведений настановчий семінар, де були напрацьовані певні елементи, чітко розписані умови всіх етапів. І дітям було цікаво брати в них участь.
- З силових структур були залучені в підготовку та проведення гри представники?
- З Національної поліції були та з Нацгвардії. Також була присутня рятувальна служба ДСНС. Бо буле побоювання, що якась команда може заблукати.
- Які етапи були найскладніші, де Ви, пане Ігор, бачили слабку підготовку команд?
- Єдиний етап - це смуга перешкод. Не всі команди готові до туристичної техніки.
- Як би ви оцінили роботу суддівської колегії?
- Цього року це була найкраща суддівська колегія, вона відпрацювала дуже добре. Якщо минулого року не відбувалось навіть засідань ГСК, а цього року дуже швидко засідала ГСК і вирішувала всі проблеми.
Головний суддя п. Євген пояснює учням проблеми з влучністю
нових гвинтівок
- Кого би ви виділили з керівників команд-учасниць?
- Я би подякував керівнику команди Борислава, яка зробила суттєвий поступ в підготовці. Минулого року у них все було не так. А цього року вони у впоряді другі! Мене здивувала команда переможець. Я боявся, що творчий конкурс вони повторять з минулого року і я це не сприйму. Але вони показали зовсім інший творчий конкурс.
- Яка була наймолодша команда-учасниця гри?
- Це команда Кам'янко-Буського району, де були учні 7-9 класів.
- На яку оцінку можна оцінити чиновників, які відповідали за захід?
- З боку Центру краєзнавства і туризму вони заслуговують високих оцінок, бо зі своєю задачею впорались. З боку департаменту освіти були хіба упущення у висвітленні заходу в ЗМІ та на телебаченні.
- Як ви ставитись до місця проведення змагань.
- Якщо ми залучимо до керівництва підготовкою гри в межах області обласного голову або заступників, то місця проведення можна значно покращити та міняти на інші кожний раз в різних районах області. Щоб діти вивчали свій рідний край.
Показові змагання з теренової гри. Дівчина зубами зірвала
пов'язку з противника. Перемога!
На нашу думку цьогорічні обласні змагання у на Львівщині були організовані на високому рівні. Кількість команд та їх рівень підготовки до різних етапів випробувань була також вищою за оцінкою як суддів так і тренерів команд. Відчувалось, що суддівська група діє однією командою та приймає рішення без зайвих дискусій та опозиції до Головного судді. Щодо останнього, то Головний суддя гри, заступник директора з навчально-виховної роботи Станківської СЗОШ І-ІІІ ступенів Стрийського району, п. Євген Нестеренко був відкритий до дискусії на всіх рівнях. Показовим була його зустріч з учнями представниками однієї з команд Львова, які були незадоволеними рівнем організації одного етапу - стрільби. На ній п. Євген пояснив об'єктивні обставини та приніс вибачення за якість рушниць, які просто не встигли пристріляти. Це чудово в плані відкритості та демократичності в плані проведення змагань. Також сподобалось, що в таборі була присутній достатній рівень дисципліни та порядку. Реакція на порушення вимог таборування була різкою в одному з випадків - команду-порушницю дисципліни було одноголосно дискваліфіковано за знайдені заборонені продукти харчування - алкогольний напій. Рівень
А.Шевчук дає поради на кухні черговим рою.
організації побуту можна оцінити на слабеньку четвірку. Адже за наявності вільного та достатнього доступу до холодної чистої води, доступу до душових та гарячої води у дітей не було і вони змушені були митись в річці за межами табору на необладнаному пляжі. І туалети для дітей ще були з часів напевно часів Хрущова - побілені вапном перегородки та отвори в бетонній підлозі. І відсутні двері в туалет та тримачі з туалетними папером. Над цим треба працювати негайно! Також відсутність представників телебачення та обласних ЗМІ була дивною, адже організатори запросили офіційно журналістів на цей важливий захід для дітей та молоді. Це потребує окремого напрацювання.

Немає коментарів:

Дописати коментар