суботу, 20 жовтня 2018 р.

Вперше за роки незалежності військовий вишкіл у Львові. Записки людини зі свистком.

Я став свідком перших нормальних військово-польових
зборів у Львові. І мав честь бути одним з організаторів!
18-19 жовтня 87 учнів міста Львова були залучені до військових навчально-польових зборів. Позиція Центру військово-патріотичного виховання "Галичина" така, що саме цей захід можна вважати навчально-польовими зборами, адже всі учні були залучені у ПРАКТИЧНІ заняття зі стройової, тактичної та тактико-вогневої підготовки. Хлопці і дівчата з макетами зброї та гранат виконували різні вправи, отримали навички пересування на елементах смуги перешкод та змогли подолати 3-х кілометрову відстань у складі підрозділу зі зброєю у руках та у польовій викладці пересіченою місцевістю. Заняття з тактичної медицини відбувались з особливим піднесенням, адже треба було витягувати товариша з поля бою під вогнем. Всі учні були залучені у організацію таборового життя та чергувань, жили за командами та слухали перед відбоєм лекції від начальника штабу зборів С.Хараху, курсантів Нацакадемії Сухопутних військ, члена штабу гри "Сокіл-Джура" І.Дзюби, вболівали за учасників змагань з швидкості збирання-розбирання АК. Були й
Маленька частина колекції навчальних засобів з колекції
керівника Центру "Галичина" начальника штабу зборів
шикування і дисциплінарні покарання перед строєм, ранкова зарядка та виконання Гімну України. Були привітання "Слава Україні..., Героям..., Нації.." та смерть ворогам. Трохи похуліганили з "Пу...н - редиска!" :) . Вчителі проявляли творчу ініціативу та організували і риття окопів, і подолання мінного поля, і кавові перерви для учнів свого рою.До речі, на запитання чому немає нормативу з окопування та цієї вправи (кидання гранат з окопу) взагалі у новій програмі Захисту Вітчизни, С.Хараху пояснив, що сучасний стандарт екіпірування бійця в бойових умовах передбачає такий клас технічного та інформаційного супроводу окремого бійця, що потрапити під прицільний вогонь противника на відкритій місцевості - це прорахунок розвідки, командування та планування бойової операції, відсутність сучасних засобів зв'язку та сканування місцевості на глибину до 1 км і більше технічними засобами  спостереження. Вчити учнів стандартам війни 20 століття є зайвим.
Частина керівництва освіти міста вважає що і раніше вже були навчально-польові збори, називаючи ними і такі заходи військово-польовими зборами   http://nmco.lviv.sch.in.ua/metodichnij_suprovid/zahist_vitchizni/. Але це питання для дискусій. 


Трохи статистики заходу:

- кошторис не перевищив 50 тисяч бюджетних коштів
- залучено 87 учнів старших класів
- з 17 робочих годин 9 - організація харчування, побутові заняття та прибирання. А це більше 50%
- 70% учнів були забезпечені навчальними макетами АК. Вимога була 100% і її можна було виконати, бо вчителі мають дерев'яні макети.
- умови поселення - 1 зірка! Краще було би у наметах.
- збори передбачали оцінювання навчальних досягнень учнів з метою виставлення оцінок до журналу - за стройову, тактичну, фізичну підготовку та вогневі вправи. 
- стрільбу провели лише 18 учнів, адже вогневі вправи за новими методиками не отримали схвалення вчителів - членів штабу. Тому виконувались за власною ініціативою окремими керівниками груп учнів.  
- жодного ЧП та травми
- 1 випадок розладу травлення
- температура повітря 10-22 тепла за Цельсієм
- типовий час запізнення на шикування окремими учасниками 4-9 хвилин
- грубі порушення програми зборів - 2 випадки
- скарги господарів бази на учасників зборів - 1
- оцінки заходу начальником штабу (12 балів): 
тилова роботи та організаційний менеджмент - 7
побутові умови - 6
робота вчителів середня - 9 (вищі бали зіпсували відсутність макетів АК у окремих роїв та індивідуальних аптечок)
робота курсантів Нацакадемії сухопутних військ - 12 балів (готуємо подяки цим майбутнім офіцерам)
начальник штабу - 8 (відсутній чіткий план на два дні, слабкий свисток - не всі чули команд, у попередньому плануванні не вказана вимога мати рації для оперативного оповіщення та збору штабу та ін.) 
Стоять справа двоє курсантів Нац академії Сухопутних
військ. Респект вам і вашим викладачам! 
Які навички отримали учні? Вони навчились:
1. Правильно тримати зброю згідно сучасних стандартів у різних ситуаціях. 2. Відвідали заняття з тактико-стройової підготовки - пересування зі зброєю у бою та ведення стрільби у різних положеннях за стандартами НАТО. 3. Вивчили правила пересування малими бойовими групами в умовах лісу, відкритої місцевості, міської забудови. 4. Виконували пересування у складі підрозділу похідною групою з перешикуванням у відповідності до тактичних команд жестами командира групи.5. Познайомились з сучасною зброєю України та країн НАТО - модернізований АК, М-16 з оптичним прицілом, Баретта - 92. І потім те, що відсутнє у новій програмі Захисту Вітчизни: проводилось змагання щодо уміння розбирати та збирати зброю; відпрацьовано нормативи на влучність метання гранати, отримали навички приготування їжі у екстремальних умовах та ін.
Після вечері відбулась бесіда на тему "Дисципліна та психологічні якості особи військового у ЗСУ. Дисципліна, знання, обережність. Значення цих категорій у житті молодої людини на практичних прикладах." Бесіду провів начальник штабу С.Хараху та курсанти Нац Академії. Допомагали і вчителі, адже досвід у всіх величезний. Також патріотичну лекцію провів вчитель ССЗШ№32 І.Дзюба про патріотизм та всеукраїнську гру "Джура". А.Шевчук провів з представниками роїв змагання з вогневої підготовки - збирання та розбирання АК. 
Участь у вишколі взяли учні та вчителі таких закладів Львова: ліцею №15, ССЗШ №52 ім. М. Лобачевського, СЗШ №74, СЗШ №32, СЗШ №90, ліцею №2, ліцею №45, СЗШ №97 та НВК №94.
Начальник штабу ходить поміж учнями, планує навчальні завдання. А поміж іншим питається, чи цікаво тут учням. Всі у захопленні. Вже у автобусі, вертаючись до Львова, я просто відрубався на 1,5 години у кріслі під жваве обговорення польових зборів вчителями Захисту Вітчизни. Коли прокинувся у Львові, то обговорення тривало! Отже і вчителі були зацікавлені цією формою військово-патріотичної роботи!  

4 коментарі:

  1. Нарешті, але шкода, що так мало шкіл було залучено

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже молодці! Потрібно продовжити цю ініціативу і зробити ці збори традиційними.
    вчитель предмету "Захист Вітчизни" ЛХЛ Дробний П.Д.

    ВідповістиВидалити
  3. Чиновники просто не мали настрою це провести навесні. А тепер рік завершується, а гроші у бюджеті знову ж не будуть віддавати!

    ВідповістиВидалити