неділю, 9 лютого 2020 р.

Національно-патріотична робота в розрізі конкретної області. Моніторинг громадськості


Комісія освіти і науки одним з пріоритетних завдань у своїй роботі визначило на 4 квартал 2019 року  моніторинг  стану національно-патріотичної роботи у Львівській області.  У вересні голова комісії та керівник Центру "Галичина" С.Хараху розробив та представив на засіданні комісії маркери моніторингу та  відправив лист на адресу керівництва Департаменту освіти і науки ЛОДА щодо отримання інформації для цієї роботи. Однак з’ясувалось, що для збору інформації зусиль лише Департаменту освіти і науки виявилось замало. У листопаді ми вже скерували інформаційний запит на ім’я голови ЛОДА.  
І цю інформацію нам надали у визначений законом термін. Це плюс у роботі ЛОДА. Тепер за змістом
Департамент освіти і науки ЛОДА надіслав мені відповіді про стан роботи у напрямку національно-патріотичного виховання за вказаними мною маркерами – параметри розвитку гри «Джура», показники розвитку гуртків національно-патріотичного виховання та забезпечення новою літературою відповідної тематики у школах. Аналіз даних показав наступні тенденції. Статистика ведеться не у всіх напрямках якісно. Наприклад, звіт з позашкільної  роботи виявився сфальсифікованим, адже данні за 2016-2017 н.р. виявились тотожними з даними …. 2018-19 років. Т.б. за часів попереднього керівництва у
структурах ЛОДА цій роботі не надавали належної уваги? Чи це некомпетентність відповідального працівника? Адже без наукового аналізу та підготовки рекомендацій щодо розвитку діяльність може бути неефективною, без належного контролю і надані дані можуть виявитись взятими зі стелі. Громадська Рада готує відповідного листа про введення у оману комісії освіти і науки, що є службовим недбальством та може тягнути за собою адміністративні стягнення. Попередньо за наявними даними можу констатувати, що найбільше зростання у позашкіллі отримали такі напрямки роботи як фізо (прикладна фізична підготовка) – зростання більш ніж у 15 разів, військово-історичний напрямок – в 7 разів та прикладна військова підготовка (стрілецькі гуртки, медичні, десантники, прикордонники та ін.) – у два рази. На цьому фоні загрозливо виглядає різке падіння кількості гуртків козацького виховання - удвічі, а дітей в них так взагалі майже втричі – з 929 дітей до 355 минулого року. Цей факт має невиразну кореляцію зі зростанням розвитку гуртків «Джура» - у кількості зростання з 148 гуртків до 156. А у розрізі дітей – з 1525 до 2326 осіб. Повний аналіз представлю найближчим часом.


Немає коментарів:

Дописати коментар