понеділок, 29 лютого 2016 р.

Семінар з безпеки навчального закладу

Проводимо мозковий штурм!
Керівник Центру військово-патріотичного виховання Самооборони "Галичина" виступив на семінарі "Формування безпечного середовища у навчальному закладі". Семінар проходив під егідою Департаменту освіти і науки ЛОДА і департаменту гуманітарної політики Львівської міськради. Захід проходив на базі однієї з кращих шкіл Львова та України СЗШ №32. Вітальні виступи та слово про школу я опущу - це традиції всіх освітніх семінарів та заходів. А от що було цікавого в ході інших виступів тут треба зазначити кілька моментів. По-перше представники влади чітко зазначили, що безпека дитини в школі - СПРАВА ДЕРЖАВИ! І це викладено в законах. А на справі я підрахував за даними презентації чиновників, що витрати державного бюджету на систему безпеки сягають МЕНШЕ 1 %! Нам розповіли навіть про стрільби на полігонах та військово-патріотичну роботу в школах, що до безпеки взагалі не має прямого відношення. Більш того, уміння користуватись зброєю та елементи тактики з основами військового рукопашу на уроках Захисту Вітчизни навпаки привчають юнаків до зброї. Ну то бачення теоретиків та чиновників. Просто унікальним був виступ пенсіонера-представника з курсів цивільного захисту (НМЦ ЦЗ). Знаєте, що є основою безпечного середовища в школі? Не здогадаєтесь ніколи - НАВЧАЛЬНА ЕВАКУАЦІЯ... Саме так називалась його презентація - фактично лекція, взята з курсів та скорочена. Я ледь не плакав від цього цирку. Сховищ немає, засобів захисту дихання та шкіри за нормативами - немає, а тут ЯДРЬОНИЙ ВИБУХ і хмара летить по сектору! Настрій він мені підняв! Я через якісь зсунення графіку змушений був скоротити тренінгову частину виступу з теми свого заняття на тему "Основні елементи системи безпеки навчального закладу". Мене цікавила практична частина після відеолекторія з фільмом про безпеку, а саме -визначення за допомогою мозкового штурму РЕАЛЬНИХ заходів з безпеки, які можуть реалізувати в Львівській області. Отож, серед списку були: система відеоспостереження, огороджена прозорими вікнами кабінка для охоронця, професійний охоронник (не сторож чи вахтер), тривожна кнопка, навчання персоналу школи культурі безпеки, заходи з облаштування периметру школи, чіткий пропускний режим, другі двері з системою блокування, металопластикові вікна на першому поверсі з антивандальною плівкою чи броньовані склопакети. З цього переліку учасники семінару обрали три -  професійний охоронник (проблема спеціаліста на вході

Директор СЗШ№ 32 розповідає про школу

Безпека має свої критерії, перераховую

Виступ представника управління освіти міста

Дискусія з місця іноді бувала гаряченькою

Відео завершилось, переходимо
до підсумків та практичної частини.


Вчитель Захисту Вітчизни І.Дзюба, переможець
конкурсу "Кращий вчитель року"
з засобами активного захисту), заходи з облаштування периметру школи, навчання персоналу школи культурі безпеки, що передбачає навички діяти в надзвичайних ситуаціях, і розвиток пильності на робочому місті, і навичок надання домедичної допомоги, і психології поведінки з агресором, і знання вибухових предметів та ознак зброї або озброєної людини, знання про легальні засоби активної оборони та види зброї тощо. Це все справа ДЕРЖАВНОЇ ВАГИ і завдання державних органів. Підозрюю, що переконати присутніх у недоцільності системи відеоспостереження щодо безпеки в школах, нам не вдалось, але принаймні перед тим як витратити на неї кошти, присутні будуть думати. Щоб пересвідчитись у тому, що в закладах, де ставались теракти та загибель дітей та вчителів, були відеокамери і їх безпекова цінність була нульова, дивіться наш фільм про безпеку.
Ще одним професійним виступом була презентація про вибухові предмети та речовини вчителя СЗШ № 32 І. Дзюби. Це було реально фахово. І саме фаховість педагогів стали разючим контрастом до виступів і сбушника, і якогось лівого представника поліції з райвідділку, який з папірчика прочитав про вибухонебезпечні предмети, і супер цивільного захисника з ядрьоним чемоданчиком в мізках.
Все ж семінари для спеціалістів районних відділів освіти мають проводити специ, бо як розуміти сбушника, який не знає, чи є випадки принесення до шкіл зброї, вибухівки чи ще якихось трофеїв війни? Він не знав про річну трагедію у Чернігівській області з вибухом у школі РПГ! Чи про те, як учень однєї з шкіл на Прикарпатті приніс гранату Ф-1 та бойові патрони калібру 7,62. Отже, народ присилають правоохоронні органи на освітянські семінари для відмазки. А нам своє робити!

Немає коментарів:

Дописати коментар