четвер, 17 березня 2016 р.

Військова топографія або як професійно підійти до теми

Високотехнологічна війна, яку ми можемо вести проти російських військ і найманців, передбачає використання найсучасніших способів планування всіх бойових і не бойових операцій всіма командирами на війні від сержантів до офіцерів Генштабу. А це пряма робота на топографічній карті з паралельною розвідкою та вивченням місцевості. Для занять з військової топографії з допризовної молоддю та у школах треба обов'язково використовувати практичні вправи з картою. Сумно дивитись, коли вчителі обрані на конкурс "Вчитель року" розказують про мох і мурашники, про полярну зірку для орієнтування на місцевості та інші способи орієнтування. Я таким займався коли двічі блукав у Карпатах. Але ми не готуємо "псковських десантників"! Центр пропонує практичну роботу з теми "Військова топографія" з елементами славної бойової історії українсько-російської війни. З використанням компасів, транспортирів, масштабів та ін.
Практична робота з військової топографії
учня 11….. класу ________________________________________
Інформаційна довідка.  Битва за Дебальцеве.
У 2015 році битва за Дебальцеве стала наймасштабнішою з часів Другої Світової і однією з найскладніших серій багатоетапних бойових операцій у новітній історії: у безперервних атаках і контратаках обидві сторони використовували десятки одиниць танків, реактивної та польової артилерії, тисячі солдат і офіцерів і все це у надзвичайно складних умовах війни у місті на відносно невеликому квадраті. За боями на Дебальцевському плацдармі слідкували численні військові експерти та політики, з новинами про події там просинались і лягали спати мільйони українців. 
Російське командування до 25 січня 2015 р. зосередило дві ударних угруповання на флангах дуги і спробувало раптової потужної атакою зрізати Дебальцевський виступ біля самої основи. Ядром Горлівського угруповання стала так звана 3-тя бригада, бригади "Оплот" і "Кальміус", а ядром Брянківського угруповання стала 4-я бригада "ДБР Бетмен". Також в боях беруть участь головні сили бригади "Привид". Це кращі підрозділи ЛНР і ДНР . У запеклих боях 23-24 січня противнику вдалося увірватися в село Троїцьке і селище Світлодарськ, що становило загрозу для траси М-103 Артемівськ – Дебальцеве. Очевидно, метою було повністю оточити Дебальцевське угруповання і вийти на цю важливу  трасу М-103.  Бої з самого початку велися  з небувалою для російсько-української війни жорстокістю. Атакам російських найманців передує потужна артпідготовка, в тому числі із застосуванням важких гаубиць, противник не шкодує снарядів.
Треба відзначити, що зусилля російських спецслужб з вербування найманців з бойовим досвідом, привели до формування на окупованій території по суті приватних військових компаній. Різко зросла боєздатність і злагодженість найманих банд, перетворення їх в справжні військові частини - результат перекидання великої кількості "відпускників" з Росії. Противник мав перевагу по всіх зразках важкого озброєння, зокрема по танках - у три рази, по артилерії - фактично в чотири рази. Була задіяна в одному з боїв авіація – вертольоти Мі-8 з нашого боку та штурмові літаки Росії.
Свої ударні частини російське командування укомплектувало найманцями з бойовим досвідом, і частка росіян в таких професійних частинах, насамперед танкових і артилерійських, доходить до 80-90% особового складу .
18 лютого 2015 року українські війська з боями вийшли з Дебальцевого.
Від початку року під час боїв за Дебальцеве загинуло 2911 бойовиків, від часу припинення вогню (15 лютого) — 868. ракетно-артилерійського озброєння — до 50 одиниць, бронетанкового озброєння та техніки — до 110 одиниць, автомобільної техніки — до 24 од. На 2 500 українських військових були кинуті 15 000 — 17 000 особового складу ворога. За час боїв з 15 січня по 18 лютого 2015 року, за даними Генштабу , загинули 110 військовослужбовців , 270 отримали поранення , семеро потрапили в полон , а 18 зникли безвісти. За весь час оборони Дебальцевського плацдарму загинули 136 і було поранено 331 боєць ВСУ.  Армія втратила в цих боях 127 одиниць бронетехніки всіх видів.

Джерела:

Завдання 1.  Спланувати розвідувальну операцію з місця базування добровольчого батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Львів» в точці А до місця можливого базування батальйонно-тактичної  групи 5-ї окремої танкової бригади РФ з м. Улан-Уде (точка Б)

Завдання 2. Написати всі азимути руху розвід групи та обрахувати відстані кожного відрізку (напр., А-А1 – 47о, 270 м. і т.д.):
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Завдання 3. Описати, як за картою та азимутами розвід група буде вертатись на базу.

________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________  

Карта іде на окремому листку А4 формату та подається на екрані через проектор. Всім учням вчитель наносить довільно точки А і Б, щоб у них завдання були унікальними.

Немає коментарів:

Дописати коментар