середу, 26 жовтня 2016 р.

Досвід Європи: французька оборонна свідомість.

Українська влада зі скрипом та тріском старих механізмів але робить реформи та змінює підходи,
зокрема і у освіті та молодіжній політиці. З часу як на початку 2014 року Самооборона створила Центр військово-патріотичного виховання "Галичина" такий відділ у березні 2015 року створений і у міністерстві молоді та спорту України. Стару систему там також рухнули майданівці і ветерани АТО. І ось є результат! Цитата з статті з газети "Україна молода": "На сьогодні Мінмолодьспорт уже провів понад 40 міжнародних та всеукраїнських національно-патріотичних заходів у 18 областях України, участь у них взяло понад 50 тисяч хлопців і дівчат, загалом охоплено понад півмільйона осіб. Цей план заходів на 2016 рік розробив відділ національно-патріотичного виховання наприкінці минулого року за ініціативи міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова. План затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України 25 грудня 2015-го. Таким чином, уперше за 25 років незалежності України на реалізацію заходів із національно-патріотичного виховання було виділено цілеспрямоване бюджетне фінансування в розмірі 10 мільйонів гривень. Для участі в цих заходах варто уважно стежити за оголошеннями, які оприлюднюються на сайті Мінмолодьспорту, на сторінці «Національно-патріотичне виховання» у соціальній мережі «Фейсбук» та на сторінках і сайтах громадських організацій."
Цікавим є досвід Франції, де побував начальник відділу національно-патріотичного виховання Микола Ляхович. І ось як його вислів цікаво подала у заголовку статті-інтерв`ю журналістка Ярослава Музиченко. Назва статті "МИКОЛА ЛЯХОВИЧ: НАШЕ ЗАВДАННЯ — РОЗВИНУТИ У УКРАЇНЦІВ "ОБОРОННУ СВІДОМІСТЬ". А у тексті статті такого НЕ БУЛО. А є наступне:
"..Головне завдання освіти і виховання — сформувати національну оборонну свідомість у дітей та молоді, а якісні мілітарні навички вони отримають у спеціалізованих клубах чи при проходженні військової служби." А абзац перед тим М. Ляхович сказав наступне: "...У середніх навчальних закладах формування «оборонної свідомості» на цьому й завершується. Жодних навиків насильства чи мілітарних умінь у школах цивілізованих країн не викладають." А ось наукова дисертація трохи коригує це твердження Ляховича "Військовим навчанням і вихованням майбутніх офіцерів у Франції поряд з 80 військовими навчальними закладами займаються понад 50 цивільних вишів. До військової підготовки залучаються також середні спеціальні навчальні заклади, наприклад, цивільні ліцеї в Парижі, Нансі, Тулоні." (2001 р. Самарець, Григорій Анатолійович,кандидат педагогічних наук, Москва). Т.б. військова підготовка не заборонена і ведеться. Звісно, такі заклади є стратегічними і навряд чи доступні для екскурсій. Тобто, мова йшлась про Францію, а у заголовок винесено, що це позиція Ляховича про оборонну свідомість! Ну, це на совісті журналіста. Я лише підсумую, що відсутність військово-патріотичного виховання до Майдану і зараз призводить до того, що за призовом на строкову службу з 1000 хлопців приходять служити СВОЇМИ НІЖКАМИ без супроводу поліції лише 5!. І у військоматі мені поскаржились у травні цього року, що серед тих п'ятьох троє НЕПРИДАТНІ по здоров`ю! Це про яку таку свідомість ми говоримо? СУПЕРоборонну, МОЯХАТАСКРАЙНЮ? Це ситуація по Львову, панове! А по Києву, яка? Спитайтесь у пана Ляховича. Сподіваюсь, він чудово знає і тому вкалує на ниві патріотичного виховання так само як стояв разом з нами на Майдані, на фронті і тепер на полях "боїв" у Міносвіті та Мінмолодьспорту. Тут стаття повністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар